case SOAwkward

Livestream

Jaarlijks krijgen meer dan 200.000 mensen in Nederland een soa. Toch hoor je er niet veel mensen over praten. Er heerst helaas nog steeds een groot taboe op geslachtsziektes. Het is een gevoelig onderwerp. Mede daardoor worden seksueel overdraagbare aandoeningen vaak te laat ontdekt. Het taboe moet dus doorbroken worden, maar hoe doen we dat?

Inzicht

Brandende vragen blijven vaak onbeantwoord

Als je een soa hebt of dit vermoedt, durf je vaak niet zomaar een vriend of vriendin om advies te vragen. Veel mensen vinden het zelfs lastig om met hun huisarts te praten over seks of soa’s. En dat terwijl ze vol vragen zitten. Kun je ook een soa hebben zonder dat je ergens last van hebt? Of kan dat bobbeltje daar beneden ook iets anders dan een soa zijn?

Idee

Het is ‘so awkward’…

…om jeuk daaronder te hebben, om uit de kleren te gaan of als je partner opeens genitale wratten heeft. Met het videoformat ‘#SOAwkward’ willen we het taboe doorbreken en ervoor zorgen dat iedereen openlijk het gesprek over soa’s durft aan te gaan. In verschillende livestreams gaan presentator Maarten Bouwhuis en seksvlogster Linda de Munck het gesprek aan met een steeds wisselende derde tafelgast. In elke livestream bespreken zij een andere soa met een expert op dat gebied. Voor en tijdens de show krijgen mensen de kans om (anoniem) hun vraag te stellen. Op deze manier proberen we de drempel te verlagen en ervoor te zorgen dat mensen met klachten naar de huisarts gaan. In de eerste livesteam werd bijvoorbeeld in samenwerking met gynaecoloog Bram ter Harmsel het onderwerp genitale wratten aangestipt.
Om het format bekend te maken heeft seksvlogster Linda verschillende video’s geplaatst op haar Instagram kanaal en voerden we campagne op social media. We verwezen mensen door naar de website waarop ze hun vraag (anoniem) konden insturen en een agenda-reminder konden instellen voor de liveshow.

ka-ching!

Genitale wratten zijn niet SOAwkward meer

Het resultaat? Een luchtige en informatieve uitzending met meer dan 5.500 views. Bijna 100 vragen zijn vooraf ingestuurd en de FAQ die we na de livestream online hebben gezet is 661 keer gedownload.

Youtube livestream

Livestream views 5500+
Vooraf ingestuurde vragen 100
Post livestream downloads 661

Up next:

#SOAwkward wordt als format op dit moment verder uitgewerkt. Met videocontent zal het YouTube-kanaal een steeds belangrijkere bron van seksuele voorlichting gaan vervullen. Naast live-uitzendingen worden er op termijn ook korte, luchtige filmpjes – de zogenaamde SOA Bits – ontwikkeld.

 

De tweede livestream gaat over HPV. En wordt naar verwachting in het najaar van 2020 uitgezonden.

Kennismaken?

Benieuwd hoe we jouw bedrijf of merk vooruit kunnen helpen? Kijken of er een klik is? Laten we kennismaken. Je vindt ons in het opvallendste gebouw van Eindhoven: de Blob. We kunnen hier afspreken of bij jou. Neem even contact op met Rowan Zomers of Wouter Aarts.

Maak je brains happy

Meld je aan voor onze nieuwsbrief vol marketinginspiratie.