Wat je ook verkoopt in je webwinkel, video is nauwelijks nog weg te denken uit de marketingmix. De reden? Video heeft een magische aantrekkingskracht op consumenten. Bewegend beeld snackt nu eenmaal lekker weg. Video touch points inbouwen in de marketing funnel staat bij veel marketeers dan ook bovenaan op het to-do-lijstje. Maar hoe pak je dat aan? Hoe draagt video content bij aan je resultaten? In dit artikel geef ik je tekst, uitleg en voorbeelden!

Zet je marketingbril af

Zet om te beginnen je marketingbril af. Wist je dat Colette Cloosterman – Van Eerd, directeur van Jumbo, bij elke nieuwe winkelopening een karretje pakt om ter plaatse de wekelijkse boodschappen te doen? Zo ervaart ze de nieuwe supermarkt zelf als een klant. En dat is natuurlijk een uitstekend idee. Kijken door de ogen van de klant levert je meer waardevolle inzichten op, dan kijken door de hippe bril van de marketeer.

Dat geldt ook voor de inrichting van je marketing funnel. Stel je eens voor dat jij de klant bent. Hoe ziet je customer journey er dan uit? Welke behoeftes, vragen, bezwaren, twijfels, angsten en overwegingen spelen onderweg een rol? Welke media gebruik je daarbij? Sluit je ogen niet voor nieuwe kanalen. Heb jij al in beeld hoe vaak video wordt gebruik bij aankoopbeslissingen?

Bron: Google Accelerate

Video feiten:

–        Eind 2017 zal 70% van alle dataverkeer bestaan uit VIDEO
–        42% van de online shoppers gebruikt video tijdens hun oriëntatieproces
–        64% gebruikt YouTube om producten te vinden
–        De gemiddelde kijktijd per YouTube sessie is 18,5 minuten

De volgende stap is video content ontwikkelen die aansluit op al die behoeftes en vragen van je klant. Als je dat goed doet, geef je je klanten in elke fase van de customer journey een zetje in de goede richting.

Hero, Hub, Hygiene

Bij elke fase in de customer journey hoort een andere soort videocontent. Google heeft hiervoor een mooi model bedacht: het HHH-model. De drie H’s staan voor Hero, Hub en Hygiene. Benamingen voor drie soorten content. Het model is oorspronkelijk ontwikkeld als strategie voor het delen van videocontent op YouTube, maar het is ook bruikbaar om je customer journey mee in te richten. Hieronder licht ik het voor je toe.

See

In de See-fase draait het om bereik en naamsbekendheid. Je wilt dat zoveel mogelijk mensen in je doelgroep weten wie je bent en waar je voor staat. Dat krijg je het beste voor elkaar met Hero content. Inspirerende videocontent die jouw merk of webwinkel in één keer op de kaart zet en laat zien hoe jij inspeelt op de latente behoeftes van je doelgroep.

Grote merken mikken vaak op viraal bereik en halen daarvoor alles uit de kast. Denk aan de Volvo Trucks video ‘Epic Split’ met Jean-Claude van Damme. Nu zeg je misschien: daar heb ik het budget en de middelen niet voor. Als webwinkel kun je het ook eenvoudiger houden. Vertaal eenvoudigweg de elevator pitch van je shop naar een creatieve videoboodschap van 30 – 90  seconden. Zoom nog niet diep in op je producten. Het gaat erom dat je een snaar raakt met datgene wat jouw webwinkel uniek maakt.

Een klassiek voorbeeld is deze video van de Dollar Shave Club. Qua productie een relatief eenvoudige video, maar dankzij de geweldige humor is hij volledig viraal gegaan. Een ander voorbeeld is deze video van online schoenenverkoper Zappos.

Think

Heb je in de See-fase het zaadje geplant? Dan is het nu tijd om het te laten groeien. Je wilt met je webwinkel een voorkeurspositie creëren bij je doelgroep. Zodat mensen als eerste aan jou denken als ze een aankoop overwegen. Daarom is het belangrijk dat je een relatie opbouwt met je publiek. Videocontent die daarvoor zeer geschikt is, is zogenaamde Hub content.

Dit zijn video’s die een vast format volgen en die je op vaste momenten publiceert. Idealiter hebben ze een bepaald entertainmentgehalte, passend bij de tone of voice van je merk. Je wilt dat je publiek uitkijkt naar de volgende aflevering.

In het geval van webwinkels is het logisch om videocontent te maken rondom je assortiment. Mooie voorbeelden van Hub content vind je op Appie Today, het onlangs gelanceerde YouTube kanaal van Albert Heijn. Of neem eens een kijkje in de videokeuken van de Amerikaanse supermarkt Whole Foods Market. Een voorbeeld van Nederlandse bodem is online tuinspecialist Bakker, die haar klanten inspireert met de videoserie ‘Plantplezier’.

Ook zogenaamde Hygiene content is in de Think-fase zeer waardevol. Onder Hygiene content verstaat Google video’s waarin je antwoord geeft op klantvragen. Denk aan productdemonstraties, productreviews en -vergelijkingenaankoopadvies, uitlegvideo’s, stijladvies geeft, etc.

Inspiratie voor Hygiene video’s kun je vinden in je zoekwoordenonderzoek. Welke vragen stellen mensen online? Benoem letterlijk deze vragen in je video’s. De kans dat jouw video binnen de kortste keren op de eerste pagina van de zoekresultaten verschijnt, is aanzienlijk. Want er zijn nog niet veel webwinkels die op deze manier SEO-content ontwikkelen. Dus grijp je kans!

Do

Uiteindelijk wil je oogsten. De kassa laten rinkelen. En dat doe je in de Do-fase. Ook nu kan de inzet van video je resultaten een flinke slinger geven. Omdat de klantreis al een heel eind is gevorderd, kun je zonder schroom inzetten op videocontent waarin je je producten in volle glorie laat zien, uitlegt en promoot.
Maar denk ook aan overtuigende testimonial video’s. Juist in de Do-fase is het enorm belangrijk dat je het vertrouwen geniet van je doelgroep.

Care

In de fase na de aankoop is het zaak om de relatie met je klant te versterken. Hoe ga je van je first time buyers loyale klanten maken? Probeer simpelweg de gebruikservaring zo prettig mogelijk te maken. Bijvoorbeeld door informatieve video’s te maken waarin je de klant uitlegt hoe hij het product installeert, gebruikt of onderhoudt. Video’s die Google schaart onder het kopje Hygiene. Maar je mag ze ook gerust scharen onder het kopje Retentie.

En nu aan de slag!

Ben je nog niet overtuigd om zelf ook aan de slag te gaan met video? Laat je dan overtuigen door deze cijfers:
71% van de consumenten vind video de beste manier om producten uit te leggen.
58% van de consumenten vindt bedrijven die video’s creeren betrouwbaarder.
73% van de consumenten is eerder geneigd een aankoop te doen na het zien van een productvideo.
93% van de consumenten vindt instructievideo’s na een aankoop nuttig.

Veel succes!

Jan van Gestel