Video advertising is één van de krachtigste vormen van marketing. Bewegende beelden trekken niet alleen meer aandacht dan stilstaande beelden. Ze maken ook meer impact. Tenminste, als je weet waarop je moet letten als marketeer. Anders kun je die aandacht en impact wel vergeten.

Wil je dat je video ads maximaal presteren? Volg dan deze 8 vuistregels.

1. Een goede video advertentie begint met een goed idee

Voor een succesvolle online campagne zijn een uitgekiende campagnestrategie, kanaalkeuze en doelgroeptargeting natuurlijk onmisbaar. Maar één ding is nog belangrijker: het idee. De creatieve invulling van een video ad bepaalt voor 70% het succes van je campagne, volgens onderzoeksbureau Nielsen.

Ook McKinsey & Company onderschrijft het belang van een goed idee. Het strategisch adviesbureau deed onderzoek naar de 10 belangrijkste succesfactoren van effectieve reclame. Welke kwam als nummer 1 uit de bus? Originaliteit!

2. Start je video ad met een ‘straight’ offer

We weten allemaal met welke vaart we door onze Facebook-tijdlijn scrollen. Of hoe onoplettend we door Instagram Stories heengaan. Het heeft daarom geen zin om je boodschap tot het einde van je video advertentie te bewaren. Meteen ermee over de brug komen is het devies.

Is je boodschap niet in één zin te vangen? Zorg er dan voor dat je kijker niet voortijdig wegklikt. Stel een vraag of maak een statement om de aandacht vast te houden.

3. Toon je merklogo vanaf de eerste seconde

Het is belangrijk om vanaf het eerste frame te laten zien wie de afzender is. Toon je merklogo op een prominente plek. Het liefst in de linker- of rechterbovenhoek en laat deze de volledige kijktijd in beeld staan.

Let op: je logo is slechts één van de distinctive brand assets die je advertentie merk-eigen, geloofwaardig en remarkable maken. Denk ook aan kleur, typografie, audio en tone-of-voice.

Hieronder een voorbeeld voor onze klant SintLucas. Het doel van de video is het vergroten van de merkbekendheid. Hij valt direct met de deur in huis. Het logo is vanaf de eerste seconde in beeld. En de hele look & feel ademt SintLucas.

4. Gebruik beeldmateriaal dat het emotionele brein prikkelt

Een beeld zegt meer dan 1000 woorden. Dat heb je vast al héél vaak gehoord. En terecht. De mens is een visueel wezen. We vertrouwen en reageren vooral op dat wat we met onze ogen waarnemen. Denk daarom extra goed na over de beelden die je gebruikt om je videoboodschap te presenteren.

Zorg ervoor dat je video boeit. Dat hij inspireert, ontroert, motiveert, boos maakt of juist aan het lachen. De emoties die je oproept bij de kijker zijn ontzettend belangrijk. Heb je namelijk iemands hartslag weten te verhogen, dan heb je waarschijnlijk iemands emotionele brein geprikkeld. Dit is het onderbewuste deel van je brein dat 95% van alle beslissingen neemt. Dus ook de beslissingen over verder kijken of afhaken.

5. Maak meerdere testvarianten van je video ads

Hoe weet je nu welke beeld-boodschap-combinatie werkt? Simpel: maak meerdere varianten van je video advertentie en voer een A-B-test uit. Super nuttig!

Zo kwam ik er bij onze online campagne voor Peijnenburg LowerCal achter dat de beeldabsorptie (aantal seconden dat de video wordt bekeken) steeg door de ontbijtkoek net iets anders te laten bewegen.

Bekijk hieronder het verschil. De tweede video, waarbij ontbijtkoek ietsje naar achteren schuift, werd beduidend beter bekeken dan de andere versie.

6. Zorg voor passende muziek en sound effects onder je video

Op YouTube heeft het merendeel van de kijkers het geluid aanstaan. Maar ook Facebook en Instagram worden steeds vaker bekeken met het geluid ingeschakeld. Om je branding te versterken raad ik aan om je beeld en boodschap daarom met audio te ondersteunen.

Dit kunnen sound effects zijn die onderstrepen wat je ziet. Maar ook een instrumentale beat die onder de gehele video ad te horen is. Het is in elk geval belangrijk om de zoektocht naar de juiste muziek serieus te nemen. Je video ad wordt er aansprekender van. Het juiste deuntje vergroot bovendien de kans dat je uiting, en dus je merk, in het hoofd van de kijker blijft hangen.

In deze video voor Fontys hoor je hoe sound effects de boodschap versterken.

En nu? Je hebt al deze tips verwerkt, je video ad ziet er fantastisch uit. De boodschap is kort maar krachtig. De muziek en sound effects passen bij je merk en ondersteunen het beeld. Kan niet beter zou je zeggen? Waarom vallen de resultaten dan toch tegen? Dan heb je wellicht je video-edit niet aangepast aan het kanaal en device waarop je video-ad wordt getoond.

7. Maak voor elk kanaal en elk device een eigen edit

Kijkt de kijker via de smartphone? Dan kun je ervan uitgaan dat deze persoon een klein scherm voor zich heeft met een verlaagde helderheid. Het is belangrijk om je edit daarop af te stemmen. Vergroot de helderheid en het contrast van de beelden. Leg het tempo in de video net iets hoger. Geef de tekstuele of grafische overlays groter weer dan wanneer je dit voor desktop of tablet zou doen.

Naast het verschil in editing voor device is het ook belangrijk dat je edit aansluit op het gekozen socialmediakanaal. De richtlijnen en formaten voor YouTube zijn namelijk anders dan die voor Facebook en Instagram.

8. Houd rekening met UI-elementen

Houd tot slot rekening met de UI-elementen (User Interface). Dit zijn de ruimtes die door de socialmediakanalen zelf worden gebruikt om buttons te plaatsen. Zo plaatst YouTube automatisch de ‘advertentie overslaan’-knop in de hoek rechtsonder. Het is aan jou om deze ruimte leeg te laten. Plaats hier dus geen belangrijke tekst of logo’s.

Hulp nodig met je video advertising?

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het creëren van de ‘ideale’ video-ad? Neem dan gerust contact met me op. Ik help je graag!

Joska

Leave a Reply