Video marketing: musthave in de marketing funnel

Video marketing is hot. En daar is een reden voor: mensen zijn dol op video. De consumptie van online video is in een paar jaar tijd geëxplodeerd. Net als het aanbod. Steeds meer bedrijven en merken ontdekken de waarde van online video.

De cijfers over video marketing liegen er niet om (zie hieronder). Als marketeer kun je er gewoon niet omheen. Je móet video touchpoints gaan creëren. Niet alleen boven in de marketing funnel, maar helemaal tot het eind.

Geen paniek, Happy Cactus helpt je daarbij. Als creatief marketingbureau hakken wij dagelijks met het online video bijltje. Wij helpen zowel grote als kleine merken met het effectief inzetten van online video. Op deze pagina vertellen we je meer over de mogelijkheden van video marketing en online video advertising voor jouw merk of organisatie.

Wil je direct de kansen en mogelijkheden van video marketing met ons bespreken? Neem dan contact op met Heidi Anthonis.

Video marketing in cijfers

We gaan zo dieper in op de kansen van video marketing voor jouw merk of organisatie. Maar eerst willen we een aantal cijfers met je delen, die elke marketeer aan het denken zouden moeten zetten.

  • 42% van de online shoppers gebruikt video tijdens hun oriëntatieproces
  • 71% van de consumenten vindt video de beste manier om producten uit te leggen
  • 58% van de consumenten vindt bedrijven die video’s creëren betrouwbaarder
  • 73% van de consumenten is eerder geneigd een aankoop te doen na het zien van een productvideo
  • 90% van de consumenten vindt video’s behulpzaam bij het maken van aankoopbeslissingen
  • 93% van de consumenten vindt instructievideo’s na een aankoop nuttig
  • Video toevoegen aan e-mails kan de click-through ratio verhogen met 200 – 300%
  • Video’s embedden in landingspagina’s kan de conversieratio verhogen met 80%
  • 65% van de zakelijke beslissers bekijkt de website na het zien van een video
  • 59% van de beslissers bij bedrijven geeft de voorkeur aan het bekijken van een video boven het lezen van een artikel of blog post

Bronnen: o.a. Google Accelerate, Forbes Insights, YouTube, Marketingprofs en Hubspot

De kracht van video marketing

Dat online video hét medium van de toekomst is, blijkt wel uit bovenstaande cijfers. En ook dat video een krachtig medium is, is kristalhelder. Als een beeld meer zegt dan duizend woorden, dan zegt een video meer dan duizend beelden. Van alle marketingmiddelen prikkelt video in potentie de meeste zintuigen.

Let op: in potentie. Het inzetten van online video is geen garantie voor succes. Je video kan nog zo ‘prikkelend’ zijn, zonder relevantie sla je zelfs met bewegend beeld geen deuk in een pakje boter. Inhoud, uitvoering, timing, context, kanaal: alles moet kloppen.

Video marketing: creatief én strategisch proces

Het is verleidelijk om video marketing vooral te zien als een creatief proces. En daarom als eerste aan te kloppen bij een bureau dat goed is in het bedenken en maken van mooie filmpjes. Zelf zijn we ook zo’n bureau, ogenschijnlijk.

Maar creatie is slechts één deel van het verhaal. Als merk of bedrijf heb je een doel. Je wilt naamsbekendheid, leads, sales of klantretentie realiseren. En dat maakt video marketing per definitie een strategische aangelegenheid.

En aangezien strategie vóór creatie komt, is het dus verstandiger om eerst aan te kloppen bij een strategisch marketingbureau. Het liefst een dat mediawijs is, dagelijks met het video marketing in de weer is en bovenop de laatste ontwikkelingen zit. Zoals wij, Happy Cactus.

Video marketing strategisch inzetten

De denkfout die marketeers nog wel eens maken is dat video marketing hoofdzakelijk effectief is bovenin de funnel. Dus als awareness creëren je doel is. Dat was 10 jaar geleden misschien zo, toen technologie en budget nog beperkende factoren waren. Vandaag is daar al lang geen sprake meer van. Online video hoort tegenwoordig thuis in elke fase van de klantreis. Hieronder nemen we de fases (See, Think, Do, Care) even kort met je door.

Video marketing en de See-fase

In de See-fase stuur je op bereik, branding en naamsbekendheid. Je wilt dat zoveel mogelijk mensen binnen je doelgroep je merk kennen. En dat niet alleen. Je wilt dat deze mensen je merk ook kunnen duiden. Zogenaamde Hero content is hiervoor bij uitstek het middel: inspirerende video content die direct de aandacht grijpt en een positionerend zaadje plant in het brein van de kijker.

Indien goed uitgevoerd zet zo’n video je merk in één keer op de kaart. En je wakkert een latente behoefte aan bij de kijker waarvoor jij een oplossing biedt.

Video marketing en de Think-fase

In deze fase is je doel dat mensen jouw merk of oplossing serieus gaan overwegen. Dat vraagt om een andere soort video content: content die je publiek meer leert over jouw producten, diensten of oplossingen.

Dit kan ‘Hub-content’ zijn: video content met een vast format, die je periodiek publiceert. Vergelijkbaar met programma’s en series op tv.

Maar dit kan ook zogenaamde Hygiene content zijn: video content waarin je antwoord geeft op klantvragen. Denk daarbij aan productdemonstraties, productreviews, productvergelijkingen, aankoopadvies, uitlegvideo’s of vraag-en-antwoord-video’s.

Video marketing en de Do-fase

In de Do-fase draait het om de verkoop. Hoe kan video daaraan bijdragen? Denk bijvoorbeeld aan het doen van een goed aanbod in een sales video. Vaak hebben mensen nog maar een klein zetje nodig om de kassa te vinden.

De Do-fase is ook de fase waarin mensen vaak op zoek gaan naar reviews om de laatste twijfels weg te nemen. Geschreven reviews zijn daarbij zeker behulpzaam. Maar ze zijn lang niet zo krachtig als video reviews. Iemand die op camera oprecht zijn klantervaringen deelt is veel overtuigender.

Video marketing en de Care-fase

In de Care-fase draait je communicatie om het onderhouden van je klantrelatie. Ook hier is video een krachtig middel. Denk bijvoorbeeld aan instructievideo’s waarin je uitlegt hoe mensen jouw product het beste kunnen gebruiken of onderhouden. Video’s dus die bijdragen aan een prettige gebruikerservaring. Zodat je kopers tevreden, loyale klanten worden.

Online video als marketing tool

Zoals je ziet kun je video dus in alle fases van de klantreis een rol geven. Maar hoe doe je dat nu precies? Hoe zorg je dat de juiste doelgroep op het juiste moment de juiste video ziet? Met andere woorden: hoe maak je van online video echt een marketing tool? Daar zijn verschillende wegen voor. Maar de snelste en effectiefste weg is veelal video advertising.

Video advertising

Het grote voordeel van adverteren met video content is dat je heel doelgericht kunt targeten op specifieke doelgroepen én op specifiek gedrag. Hierdoor is het mogelijk om de juiste video content op het juiste moment aan de juiste persoon uit te serveren. Net als bij alle andere online marketingkanalen zijn resultaten direct realtime meetbaar. Hierdoor kun je conversies al vroeg goed inschatten. En daarmee ook het rendement.

Youtube ads

Adverteren op YouTube. Is dat interessant? Absoluut. YouTube is een van de meeste aantrekkelijke kanalen als je aan de slag wilt met online video marketing. Allereerst dankzij het enorme bereik. Als je kijkt naar de kijkcijfers, dan is YouTube het derde kanaal in Nederland. Bovendien biedt YouTube als tweede grootste zoekmachine (Google is de grootste) uitgebreide targeting mogelijkheden.

Adverteren op YouTube met TrueView InStream ads

YouTube biedt verschillende advertentiemogelijkheden, waaronder TrueView Instream ads. Dit zijn video advertenties die voorafgaand aan een video worden getoond. Als kijker kun je deze video advertenties na 5 seconden wegklikken. Vandaar dat we ze ook wel skippable ads noemen.

Als adverteerder zou je kunnen denken: dat is niet cool, kijkers kunnen mijn video wegklikken! Toch zijn skippable ads wel degelijk interessant. Ze leiden tot een kwalitatief beter kijkerspubliek. Mensen die je video vrijwillig uitkijken, zijn degenen met oprechte interesse in jouw boodschap. Mensen voor wie jouw boodschap niet relevant is, val je hooguit 5 seconden lastig.

Het mooie van TrueView Instream ads is dat je enkel betaalt voor echte kijkers. De teller gaat pas lopen als de kijker minimaal 30 seconden kijkt. Of als hij de video helemaal uitkijkt, bij video’s korter dan 30 seconden. Of als hij klikt op een call-to-action in de video.

Wil je meer weten over adverteren op YouTube? Neem contact op met Heidi Anthonis.

Online video en SEO

SEO en online video ten slotte. Daar willen we het nog even met je over hebben. Want dit hadden we je nog niet verteld: online video is goed voor je SEO. Sinds de Panda update heeft Google een sterkere voorkeur voor video content. Websites met veel video’s scoren hierdoor hoger in de zoekresultaten van Google.

Net als bij tekstuele content, moet je video content dan wel voldoen aan een aantal SEO-richtlijnen. Allereerst moet je je video indexeerbaar maken en dat kan alleen met tekst. Zorg dus dat je bestandsnaam, titel, omschrijving en tags de juiste zoekwoorden bevatten. Vergeet ook niet de video op te nemen in je sitemap. Daarnaast zijn er nog tal van andere zaken, die je kunt doen om de indexering en vindbaarheid van je video’s te optimaliseren.

Belangrijke kanttekening daarbij: als kijkers je video niet waardevol vinden, dan heeft optimaliseren geen enkele zin. Google zal je niet belonen. Wat veel zwaarder meeweegt is de kwaliteit van je video. Haken de meeste kijkers binnen 3 seconden al af? Of kijkt het merendeel je video helemaal uit? Hoe waardevoller je video’s zijn voor je kijkers hoe eerder  Google ze beloont met een hogere ranking. Datzelfde geldt voor de pagina’s waarop ze staan.

Resultaatgericht aan de slag met video marketing

We kunnen nog uren praten over video marketing. En jij kunt nog uren content consumeren over online video. Maar als je er serieus en resultaatgericht mee aan de slag wilt, dan is contact opnemen met Happy Cactus veel effectiever.

Bel Heidi Anthonis voor een vrijblijvend gesprek: 040 – 246 19 91 of stuur een e-mail naar heidi@happycactus.nl.